Optimizacija spletnih strani ali SEO

To je proces, katerega je namen, da bi se naša spletna stran na spletnih iskalnikih uvrščala čim višje. Sprva se zdi vse skupaj zelo preprosto, a verjemite, da to še zdaleč ni res. Optimizacija spletnih strani je dolgotrajen proces, ki zavidljivih rezultatov ne  prinese čez noč. To je proces ki lahko traja več mesecev. Seveda je vse odvisno od konkurence, ki jo imamo na spletu. Če je za neko storitev ponudnikov veliko, je proces optimizacije mnogo zahtevnejši in vzame mnogo več časa, kot če smo pri prodaji neke storitve edini v Sloveniji.

Optimizacijo delimo na ON site in OFF site optimizacijo...

1. ON site optimizacija

ON site optimizacija oziroma optimizacija na sami spletni strani je ključnega pomena, če želite na kakršenkoli način konkurirati na spletu. Lahko bi rekli, da je ON site optimizacija proces, pri kateremu moramo urediti  posamezne strani, podstrani, kategorije, meta opis, H oznake…

Ključni elementi pri ON site optimizaciji

  • Primarni naslov vaše spletne strani ter opis vaše spletne strani
  • Urejene naslovi strani, podstrani, kategorij in njihovi URL-ji
  • Ključna beseda na strani, ki jo želite optimizirati se mora pojavljati enakomerno gosto
  • Vsebina na spletni strani nikakor ne sme biti kopija oziroma duplikat iz kakšne druge spletne strani
  • Oznake H morajo biti pravilne
  • Spletna stran mora biti zanimiva, saj se bodo le tako obiskovalci na njen zadrževali dolgo časa, kar pomaga pri optimizaciji
  • Spletna stran mora biti odzivna
  • Slike na strani morajo biti poimenovane po ključnih besedah, na katere želimo optimizirati
  • Strežnik na katerem imamo gostovanje in spletno stran mora biti varen in zanesljiv

To pa so le ključni elementi, ki jih zahteva ON site optimizacija spletnih strani. Mnogo pa je še manjših značilnosti, ki lahko presenetljivo pripomorejo k višjem uvrščanju vaše spletne strani na Googlu ali drugih iskalnikih.

2. OFF site optimizacija

OFF site optimizacija nima pomena, če pred tem ne opravimo ON site optimizacije, ki je nekakšna podlaga za nadaljne delo. Že iz besede OFF lahko razberemo, da optimizacija ne poteka na sami spletni strani, temveč pa poteka izven strani.

OFF site optimizacija pa temelji na pridobivanju zunanjih povezav na našo spletno stran. Torej poenostavljeno povedano; na neki, čim bolj cenjeni spletni strani mora biti link na našo spletno stran. To Google prepozna, kot da je naša spletna stran nekaj vredna oziroma, da nas nekdo priporoča. Zato nas tudi čez nekaj časa začne uvrščati na višje pozicije. Toda te linke oziroma zunanje povezave ne smemo dobivati prehitro, saj nas Google v tem primeru hudo kaznuje. Na primer: pozicija naše spletne strani lahko močno pade, naša spletna stran pa s strani Googla postane negativno zaznamovana.

Zapri